Klíčení řeřichy zvládne i začátečník

Každý, kdo poprvé nechá klíčit rostlinná semínka, by měl začínat s druhy, které nevyžadují složitou péči, a navíc velmi rychle rostou. Výsledky viditelné již po dvou dnech každého začátečníka potěší a ten se pak může přichystat k dalšímu procesu klíčení, například s luštěninami.

klíčící řeřicha v misce

Vhodná i pro mladší děti

Tím nejvhodnějším druhem pro začínající zájemce o tuto zajímavou zálibu, je Řeřicha setá. Do střední Evropy byla dovezena ze zemí Blízkého východu, odkud se také rozšířila do celého světa, zejména na asijský kontinent. Původně ji lidé pěstovali na zahradách jako letničku, je to bylina, které se daří na slunci i v polostínu a její sušené listy a stvoly se dříve využívaly pro čajové výluhy. Mnohem efektivnější je však rostlinka pěstovaná pro drobné klíčky. Jsou velmi dobře stravitelné a vynikají vysokým obsahem biologicky aktivních látek, jimiž jsou enzymy a vitamíny.

Klíčí za každého počasí a ročního období

Řeřicha klíčení může probíhat nezávisle na ročním období, ochotně vám semínka vzejdou i v zimě a máte tak doma vydatný zdroj vitamínu C, například na pomazánku na chléb. Mladé rostlinky jsou navíc šťavnaté a chutné, lehce pikantní a dodávají zajímavou příchuť například termizovaným sýrům typu žervé.
naklíčená řeřicha v papírových krabicích

V době socialismu a po změně společenského systému v 90. letech se na řeřichu zapomnělo, byla odsouvána do pozadí zájmu a lidé v naší zemi prahli hlavně po exotickém ovoci. Dnes se však opět stává velkým hitem, protože ji zvládnou pěstovat i malé děti. Pokud máte k dispozici nakličovací misky, proces je velmi snadný, ale řeřicha dobře klíčí i na obyčejném kousku ubrousku nebo vaty. Tam zapouští kořínky a vysoké bílé stvoly se sytě zelenými lístky se pak mohou sklízet stříháním nůžkami. Důležité je, aby podklad nevyschl, musí být stále dostatečně vlhký, jinak rostlinky velmi rychle slehnou a zajdou.